onsdag 15. februar 2012

Lesesirkel - del III

Bildet er hentet fra nettstedet Biblioteka i Sunnhordland
Lesesirkelene våre møtes jevnt og trutt, og her kommer oppsummering fra Lesesirkel 1, til inspirasjon og glede for andre lånere og lesere!

OPPSUMMERING LESESIRKEL 1 – aug. 2011/feb.2012


August 2011

Vidunderbarn - Roy Jacobsen (Cappelen Damm: 2009)

Vi møttes godt opplagte etter en laaang sommerferie/pause fra lesesirkelen!

Og de fleste av oss likte boka Vidunderbarn. Det var ei bok som berørte og som skapte gjenkjennelse. Forfatteren gir et godt tidstypisk bilde av blokklivet på 60-tallet, og han beskriver også godt den lille familien med utearbeidende alenemor som tar på seg et ekstra ansvar i form av Finns halvsøster.

Fortellerperspektivet er fra gutten Finns ståsted, og med det blir leseren sittende igjen med en del spørsmål. For noen av oss ble det for mange løse tråder som ikke ble samla på slutten av boka. Men, vi var enige om at boka var en god oppvekstroman, og også en politisk roman.

September 2011

Tvillingene - Tessa de Loo (Bazaar: 2008)

Dette var ei bok som var ukjent for alle så nær som forslagsstilleren! Både forfatter og bok hadde gått de fleste hus forbi. Men denne opprinnelige nederlandske romanen har solgt i over 3,5 millioner eksemplarer i Nederland og Tyskland, og boka er også filmatisert.

Handlingen går i korte trekk ut på at et tvillingpar blir atskilt fra hverandre i seksårsalderen, da både mor og far dør fra dem. Anna vokser opp hos sin bestefar i Tyskland, og Lotta hos radikale slektninger i Nederland og blir senere gift med en jøde. Etter andre verdenskrig treffes de tilfeldig på et kurbad i Belgia, som godt voksne.

De fleste av oss likte boka, - den gir et interessant bilde fra begge leire under krigen. Noen opplevde den litt tung, spesielt første halvdel. Ble beskrevet som ”ingen flow-bok”.

Boka ble sammenlignet med bøker som ”Saras nøkkel” og ”Gutten i den stripete pyjamasen”

Oktober 2011


Naken i hijab - Gunn Marit Nisja (Juritzen, 2011)

Denne gangen ga vi oss i kast med en ganske så fersk og nyutgitt roman. Handlingen utspiller seg i Egypt der unge Live ferierer sammen med ei venninne. Hun forelsker seg hodestups i guiden Kareem. Ganske raskt flytter hun til Egypt hvor hun også gifter seg med Kareem, og får en datter med han. Snart opplever Live både kulturforskjeller og et skifte i Kareems personlighet.

Boka er lettlest, og skildrer troverdig både land og kultur. Men de fleste av oss opplevde boka kanskje til tider litt banal og overfladisk? Noen mente at den godt kan anbefales til ungdomsskoleelever, - som ei opplysningsbok ;-) Uansett, forfatteren ble nominert til Bokhandlerprisen i 2011, - og boka har mange begeistrede lesere.

November 2011


Gösta Berlings Saga /Selma Lagerlöf (1891)

Og så, til en nordisk klassiker!

To av lesesirkelens medlemmer akket og uffet seg over romanen; tung å komme gjennom og håpløs springende, uinteressant om en intetsigende og sjarmløs hovedperson, var noe av skytset mot boka ;-) Flertallet i lesesirkelen likte romanen svært godt!

Hovedpersonen er den skandaleombruste og sjarmerende, men avsatte presten Gösta Berling. Han er tatt under vingene til majorinnen Samzelius på Ekely. Det er tydelig at inspirasjon til denne storslåtte romanen er mytiske fortellinger og eventyr fra Värmland og Mårbacka.

Desember 2011


Kimen - Tarjei Vesaas (Gyldendal: 1940)

Nok en klassiker! Denne gang norsk, og på nynorsk! Og de fleste av oss likte denne romanen svært godt!

Kimen er betegnet som Vesaas’ litterære gjennombrudd, og er også betraktet som en milepæl i norsk litteraturhistorie som en symboltung og modernistisk roman.

Handlingen foregår på ei frodig og grønn øy noen varme midtsommerdager. Til øya kommer en ung mann for å komme seg etter en alvorlig arbeidsulykke. Ved en tilfeldighet blir han vitne til at griser sloss og spiser sitt eget avkom i en panikksituasjon, og dette fører til et mentalt sammenbrudd for den unge mannen, og han dreper ei ungjente. Dette fører igjen til en lynsjestemning, og den rolige stemningen på øya blir brått snudd til kaos, hevn og tragedier.

Vesaas skriver et vakkert nynorsk, og den vakre formdrakten står i sterk kontrast til det dystre temaet.

Januar 2012


Haren med øyne av rav - Edmund De Waal (Forlaget Press: 2011)

Den 47 årige Edmund De Waal bestemte seg for å nøste opp sine forfedres historie da han arver en stor samling med japanske miniatyrer; netsuker.

Hans jødiske familie stammer fra Odessa i Russland, og utvandret til Wien og Paris,- og ble etter hvert mektige forretningsmenn, inngiftet i store og innflytelsesrike europeiske familier. Familien mistet alt under krigen, men overlevde ved å rømme til England og USA.

Dette er ei dokumentarisk skildring, med et vell av faktaopplysninger om både kunst , kultur og historie. Kanskje blir det for mye detaljer og leksikalske opplysninger, og for lite personskildring, - men de aller fleste ble fasinert av den utrolige historien og likte boka svært godt!


Februar 2012


Mors og fars historie - Edvard Hoem (Oktober: 2005)


Dette var ei bok alle i lesesirkelen likte! Det var flyt og driv i boka, lettlest, - men samtidig et veldig godt språk!

Edvard Hoem forteller i denne boka om foreldrene sine, og han tilnærmer seg det biografiske og historiske materialet på en ærbødig og personlig måte, - men det blir aldri for privat. Her er mange tema som lesesirkelens medlemmer diskuterte med liv og lyst; velstands-Norges framvekst, bedehusmiljøet, emissærer, forholdet mellom mann/kvinne, krigsoppgjøret, odelsrett/plikt etc etc.

Edvard Hoem har også selv lest inn boka som lydbok, og dette gjør han på en fremragende måte.

fredag 3. februar 2012

Sortland-suksess!!

Fra Buvik skole. Fotograf: O.R.Husby
Nå er forfatterbesøket "unnagjort", og det ble en stor suksess!!!

Bjørn Sortland var rundt på turne til alle elever i 7.trinn, og ble veldig godt tatt i mot både av elever og lærere! Han ble nesten hyllet som en rockestjerne med spontan applaus da han kom inn i klasserommet ved enkelte skoler, og lang autografkø på kveldsarrangementet!